top of page

ZAYIFLAMA HAREKETLERİ & HIZLI KİLO VERME DİYET PROGRAMI

ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİ ;

Sağlıklı kilo verme yolları ile ilgili olarak birçok sitede farklı önerilerle karşılaşabilirsiniz ancak en hızlı kilo verme yöntemleri için daha sağlıklı bir değerlendirme yapmanız için aşağıdaki önerilerin sizin için uygun olup olmadığını diyetisyeninize danışabilirsiniz. Ayrıca kilo vermede en etkili diyet ile ilgili bir rejim listesi oluşturabilirsiniz.

Zayıflama sürecinde en etkili kilo verme yolları sağlıklı beslenme listesi uygulayarak kısa sürede fit bir görünüme kavuşmanızı sağlayacak olan etkili bir zayıflama programı takip etmektir. Aşağıya hızlı kilo verme yöntemleri ve hızlı zayıflama yöntemleri ile ilgili bir liste sıraladık.

1: Düşük Karbonhidrat Diyeti İle Zayıflama;

Zayıflama amacında iseniz, öncelikle şekerden ve ekmek gibi nişasta içeren gıdalardan uzak durman gerektiğini birçok sitede ya da ünlü kitapçıların sağlık bölümlerinde satılan diyet, sağlık ya da beslenme ile ilgili kitaplarda defalarca okumuş ya da televizyon programlarına katılan profesörlerden dinlemiş olabilirsin.

Uzmanların ya da doktorların 100 yıldan daha fazla süredir üzerinde anlaştığı bir konu varsa o da kilo vermek için mutlaka kalori alımının azaltılması gerektiğidir. Eğer buna inanma konusunda sıkıntılarınız varsa kilo verememek doğal olacaktır, şaşırmaya hiç gerek yok. O halde kalori alımı azalmadan kilo vermek mümkün değil denilebilir.

Zayıflamak için en iyi yollarından biri de yabancı makalelerde geçtiği üzere “low carbonhydrate” ya da kısaltılmışı “low carb” olan “düşük karbonhidrat diyeti” yapmaktır. Neden mi? Ne kadar az karbonhidrat alırsanız kan şekerinizde dalgalanma fazla olmaz ve o kadar geç acıkırsınız. Bilimsel bir araştırmada (1), düşük karbonhidrat diyeti ile zayıflamaya çalışanların günlük 300 kalori daha az almış oldukları vurgulanmaktadır.

Bu çalışmadan sonra yapılan zayıflama ile ilgili başka bir bilimsel araştırmanın makalesinde ise uzun dönem etkileri bilinmese de düşük karbonhidrat diyetinin hem vücut kilosu hem de kalp hastalıkları riskleri üzerine olumlu etkileri olduğu (2) ifade edilmektedir.

Kan şekerinin, glukagon ve leptin adı verilen hormonların arasındaki ilişkiyi ve etki mekanizmalarını bakın zayıflama hakkındaki ezber bozan açıklamaları olan Prof. Dr. Canan Karatay ne kadar güzel açıklamış. Bu nedenle aşağıdaki videoyu mutlaka izleyerek yağ yakımının nasıl gerçekleşeceğini öğrenebilirsiniz.

Kalori azaltmanın bir diğer yolu ise yukarıdaki ilk resimde de görüldüğü gibi besin piramidinde kırmızı oku takip etmektir. Bu besin piramidi düşük karbonhidrat diyetine göre hazırlanmış olup, normalde en altta tahılların olması gerekir. Kırmızı ok yukarıyı gösteriyor, yani yukarıda yer alan besinlerin daha az tüketilmesinin daha etkili olacağını ifade ediyor.

En üst kısımda karbonhidratlı besinler var ki bu besinlerin sınırlandırılması bu diyet için hayati önem taşıyor. Ancak bu diyetin size uygun olup olmadığını ve hangi yiyeceğin ne kadar oranda azaltılması gerektiğini diyetisyen belirleyebilir. En altta ise protein içeren besinler var. Alttan ikinci sırada ise sebzeler ve meyveler yer alıyor.

2: Aç Kalmayın Ama Acıkınca Yiyin ;

Zayıflamak isteyenlerin yaptığı en büyük hata karbonhidratları azaltırken aynı zamanda yağları ve proteinleri de azaltmalarıdır. Sonuç olarak siz makine değilsiniz, insansınız acıkmak ve beslenmek sizin de hakkınızdır. Vücut için temel enerji kaynağı olan besinleri tamamen kesmek kesinlikle yanlış bir yöntemdir. Az yemek değil, sağlıklı ve dengeli beslenmek kilo verdirebilir.

Eğer hepsini yani karbonhidratlarla birlikte protein ve yağları da keserseniz, sonunda açlık çeker ve yorgun düşersiniz. Bunun sonucunda beslenme programını takip etmeniz zorlaşır ve artık o programı uygulamak istemezsiniz. Peki karbonhidratları bir miktar sınırlandırırken, onun yerine neler yenebilir?

Yumurta Yemek ve Zayıflama;

Kahvaltılarda yenilen bir adet doğal yumurta hem protein kazandırır hem de daha tok tutar. Suda pişmiş olması ancak fazla katılaşmaması daha sağlıklıdır. Eğer yumurta haşlandıktan sonra sarısı siyahlaşmaya başlamış ise o yumurta sağlıklı olmaz, zira trans yağ oluşmuştur. Ancak kolesterol probleminiz varsa doktorunuzun önerilerini aklınızdan çıkarmayınız.

Ev yapımı Yoğurt Ve Zayıflama ;

Bir kere yoğurt derken marketlerden alınan katkı madde dolu yoğurtlardan bahsetmiyoruz. Ev yapımı yoğurtlar, hem protein ve kalsiyum açısından zengindir hem de katkı maddesi içermez. Kendiniz yaparsınız, içine ne konulduğunu da en iyi siz bilirsiniz. Yoğurt midede bazı besinlere göre daha uzun süre kaldığı için tok tutma özelliğine sahip olup ara öğünlerde ya da acıkınca tüketilebilecek kalorisi ve karbonhidratı az, protein içeren bir besindir. İçindeki bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotik bakteriler de ayrı bir öneme sahiptir.

Tereyağı, Doğal Sızma Zeytinyağı ve Zayıflama ;

Doğal olduktan sonra ve günlük belli bir miktarı geçirmeden bu tür yağları tüketmek size D vitamini kazandırır ve tok tutarlar. Ancak diyetisyenin önereceği miktardan fazlasını tüketmemek gerekir.

Sadece zayıflama amaçlı olarak değil aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için de zeytinyağı hayat kaynağıdır.

Yapılan araştırmalarda bir çok hastalığa karşı koruyucu olduğu da unutulmamalıdır.

Zayıflama, Yağsız Et ve Balık;

Şişmanlığın en büyük nedenlerinden biri de yeterince protein alınamamasıdır. Protein açısından zengin besinlerin başında tabi ki et gelir. Sindirilmesi uzun sürdüğü için hem daha tok tutar hem de daha fazla kalori yakılmasını sağlar. Ancak çalışmalarda balık etinin daha faydalı olduğuna dair açıklamalara rastlamak mümkün olsa da balıktaki civa birikmesi durumları da göz ardı edilmemelidir.

Zayıflama, Lifli ve Sulu Yiyecekler ;

Lif bakımından zengin ve sulu gıdalar mideyi daha fazla doldurarak daha az yenmesini sağlayabilir. Bu yiyecekler genellikle meyvelerdir. Örneğin greyfurt, karpuz, elma ve armut gibi meyveler lif açısından zengindir. Yemeklerden önce yenildiklerinde midede doluluk oluştururlar. Ancak bu meyvelerdeki şeker miktarı konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

Zayıflama, Süt ve Süt Ürünleri;

Diyet yaparken süt ve süt ürünlerini kesmek pek mantıklı değildir. Zira kalsiyum alımının yağ yakımını hızlandırdığına dair araştırmalar vardır. 2005 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre (3) normal protein alımı ile birlikte kısa süreli kalsiyum alımının dışkıdaki yağ miktarını ve günlük harcanan enerjiyi 350 kJ kadar artırdığını ifade etse de, 2004 yılında yayınlanan bir araştırmaya (4) göre ise; kalsiyum takviyesi kullananlar ile kullanmayanlar arasında yağ yakımı açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.

Ancak aynı makalede ise uzun vadede ve daha çok denek ile değişim yönü dikkate alındığında bir etkinin olabileceğinden bahsedilmiştir. Kesin bir bilimsel kanıta rastlanılmasa da bazı uzmanlar kalsiyumu yetersiz almanın kiloya neden olabileceği üzerinde duruyorlar.

3: Light Değil Doğal Ürünleri Tercih Edin ;

Marketler zayıflama ürünü amaçlı olarak light yoğurt, süt, bisküvi ve gevrekler ile dolup taşıyor. Peki ama bunların etiketinde yazan değerleri hiç okudunuz mu? İçindeki karbonhidrat, şeker, protein ve yağ oranlarına baktınız mı? O halde paketli ürünlerden uzak durmak ve doğanın size sunduğu besinleri tüketmek daha sağlıklıdır.

Paketlenmiş gıdalar yerine sebzeler, meyveler, yumurta, balık, et, tereyağı, fındık ve zeytinyağı gibi besinleri tüketmek kilo vermeye yardımcı olur.

Hızlı Kilo Verme Yöntemleri ;

  1. Zayıflama sürecinde uygulanması en kolay diyet neyse onu diyetisyen kontrolünde belirleyin ve kilo vermek için diyetisyen arıyorsanız diyetisyeninizin esnek diyetler oluşturup oluşturmadığını mutlaka araştırmalısınız. Eğer diyetisyen kişiden kişiye değişmeyen bir kilo verme diyeti uyguluyorsa o diyetisyene giderek hiçbir başarı elde edemezsiniz. Bu nedenle en etkili diyet sizin en kolay uygulayacağınız ve sizin yapınıza uygun olarak hazırlanmış diyettir.

  2. Zayıflamak amacında olan biriyseniz, 7 gün diyeti ve 10 günde 5 kilo gibi saçmalıklara kanmayın. Uzman olmayan kişiler tarafından hazırlanan diyet programları, kilo verme diyetleri sizin uzak durmanız gereken en önemli konudur.

  3. Bir çok kişi zayıflama süreci için bir sihirli formül arayıp durur ve genellikle internet aracılığı ile ya da arkadaşlardan ve komşulardan öğrendiği içinde ne olduğu bilinmeyen zayıflama ilaçları ile zayıflamak ister. Ancak zayıflama ilacı ile kilo vermeye çalışmak sağlığınızı tehlikeye sokabilir.

  4. Diyetisyeniniz ya da doktorunuz önermediği sürece zayıflama ilacı kullanmak kesinlikle yanlıştır. Doğal olanı varken, yapayı kullanmayın. Doğaldan kasıt ise doğal zayıflama yöntemleri olarak burada bahsedilen yöntemlerdir.

  5. En etkili zayıflama yöntemleri arasında bol su içmek çok popülerdir. Aşırıya da kaçmayın. Günde en az 1,5 litre su içmeniz gerekir. Su içme kilo verme sürecinde çok önemlidir. Vücuttaki mikropları, zehirleri vücuttan uzaklaştırır.

  6. Eğer sağlıklı kilo vermek istiyorsanız suyunuzun içine 3-4 damla limon sıkabilirsiniz. Limon da hem metabolizmayı hızlandırır, hem doğal antiseptiktir ve antioksidanlar içerir. C vitamini içerir ve hastalıklardan korur ve böylece gereksiz ilaç kullanarak vücudunuza kimyasal sokmamış olursunuz. Bu da vücudunuzda asit oranını azaltır ve daha hızlı kilo verebilirsiniz.

  7. Öğün sayınız üçü geçmemelidir. Öğün sayınızın çok olması kilo vermenizi zorlaştırır. Ayrıca öğün atlamayın ve öğün atlamazsanız bir sonraki öğüne daha tok başlarsınız ve daha az yemiş olursunuz. Tabi bu durum tamamen metabolik bir bozukluğu olmayan hastalar için geçerlidir. Kesinlikle diyetisyen kontrolü olmadan kafanıza göre oluşturulan beslenme programlarından uzak durmak en mantıklısıdır.

  8. Kısa sürede zayıflama süreci için; sadece diyet yapmak ya da aç kalmak yetmez biraz da egzersiz yapmalısınız. Kilo verme konusunda en etkili zayıflama hareketleri yürüyüş, fitness, yüzme ve pilates ile ilgili yapılan hareketlerden oluşur. Örneğin yokuş yukarı yürümeniz tavsiye edilmez.

  9. Fitness hareketleri yaparken ise çok ağır aletler kullanmamanız gerekir. Daha küçük ağırlıklarla daha fazla tekrar yapmanız hızlı kilo vermenizi sağlar. Akşam yemeği ile uyku arasında 3.5 saat olması yararlı olur. Eğer uyumadan hemen önce yerseniz uyuma düzeniniz de bozulabilir. Bu da kilo verme sürecini olumsuz yönde etkiler.

  10. Eğer sağlıklı kilo vermek istiyorsanız zayıflama çayı, zayıflatan bitkiler, bitkisel zayıflama, kolay diyet listesi, bölgesel incelme, su içerek zayıflama, evde kilo vermenin yolları, şok diyet listeleri hızlı kilo verme gibi safsatalardan uzak durmanız emin olun sizin yararınıza olacaktır.

  11. Bitkisel zayıflama bağlamında kesinlikle uzman olmayan kişilerin sözlerine itibar etmeyiniz. Birçok kişinin zayıflamak için bilinçsiz bir şekilde zayıflama çayları kullandığını ve böbreklerine zarar verdiğini medyadan duymuşsunuzdur. O halde zayıflama çayı ile zayıflama konusunda lütfen çok dikkatli olunuz. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız bitkisel zayıflama yöntemleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  12. Günde iki fincanı geçmemek şartıyla diyete yardımcı doğal antioksidanlar içeren yeşil çay içebilirsiniz.

  13. Çok kullanılan zayıflama yöntemleri listesinde “yavaş yeme tekniği” gibi bir teknik de vardır. Yemeklerin yavaş yenmesinin doyma hissini hızlandırdığı bilinmektedir. Bu durum, beyne doyma hissi için bir sinyal gönderilmesi ilkesine dayanır. O sinyal gönderilene kadar ne kadar az yenirse o kadar iyidir. O sinyal gönderilince artık yeme isteği kaybolmaktadır.

  14. Zayıflama sürecinde düzenli uyumaya özen gösterin çünkü kilo verme sürecinde düzenli uyumak çok önemlidir ve 7-8 saat uyumak sağlığınızı daha iyileştirir ve bağışıklık sisteminiz de güçlenmiş olur. Ayrıca 7-8 uyumak melatonin hormonunu ve büyüme hormonunu artırır ve hücreleriniz gençleşir ve siz de daha genç gözükürsünüz.

  15. Zayıflamanın yolları denilince akla gelen bir diğer önemli zayıflama yolu da tuz kullanımıdır. Aşırı tuz kullanımından kaçının çünkü aşırı tuz suyu vücutta tutarak sizi hem daha şiş gösterir hem de daha çok kilo almanıza neden olur.

  16. Sağlıklı zayıflamak için sebzelere ve proteine ağırlık vermeniz gerekir ayrıca yiyeceklerinizi fırında ya da suda az yağ ile pişirin. Ancak burada yağ derken zeytinyağı dışındaki tüm yağları kastediyoruz. Zeytinyağı kullanmanız daha faydalıdır.

  17. Sağlıklı kilo vermek istiyorsanız öğün aralarında acıkırsanız 3 ceviz, bir bardak yoğurt ya da bir salatalık ve 1 bardak ayran içebilirsiniz. Ancak öğün aralarında ekmekten uzak durmalısınız. Tabi bu ana öğünlerde ekmek yemeniz gerektiği anlamına gelmesin.

  18. Hızlı kilo vermek istiyorsanız kesinlikle koladan uzak durun.

  19. Günde en fazla 2 dilim tam buğday ekmeği tüketmelisiniz.

  20. Nasıl kilo verilir diye kara kara düşünmeyin ve stresten kaçının. Çünkü vücudunuzun stres altında iken kortizol hormonu salgıladığını ve bu hormonun da yağlanmaya neden olduğunu unutmayın.

  21. Kilo verme sürecinde canınız tatlı çektiği anda tatlı yerine su ya da bir bardak ayran içebilirsiniz ya da bir dilim peynir yiyebilirsiniz.

  22. Sağlıklı kilo vermek istiyorsanız kahvaltınızı mutlaka yapınız. Kahvaltıyı yapmanız sizi daha tok tutar ve diğer öğünlerde daha az yemenizi sağlar.

  23. Şekerli içeceklerden ve diyet içeceklerden uzak durmalısınız. Aşırı şeker ya da tatlandırıcı kilo vermenizi engeller.

  24. Bu önerileri dikkate alırsanız artık zayıflama ile ilgili olarak sağlıklı diyet listesi, en etkili diyet, kilo vermenin püf noktaları, zayıflamak için diyet, hızlı kilo verme yolları, nasıl kilo verebilirim, akupunktur ile zayıflama gibi ifadeleri google arama motoruna yazmanıza gerek kalmayabilir.

  25. Yemeğe çorba ya da salatayla başlamayı bir adet haline getirirseniz siz de zayıflama sürecinde önemli bir ilerleme kaydedebilir ve hayal ettiğiniz vücuda kavuşabilirsiniz. Neden mi? Yemeğe çorba ve salata ile başlamak, kan şekerinizi yavaş yavaş yükseltmiş olur ve kan şekerinde ani dalgalanmalar olmaz.

  26. Hızlı kilo vermek istiyorsanız yemeklerden 10 ya da 15 dakika önce limonlu ılık su içebilirsiniz.

  27. Yemek yerken televizyon seyretmeyin.

  28. Sağlıklı kilo yönetiminde doktor ya da uzman kontrolü şarttır. Önerilerimiz her hasta için uygun olmayabilir. Önce doktorunuza danışınız. Bizim amacımız sadece bilgi paylaşımı yapmaktır. Kilo alma ya da kilo verme konusunda sitemizin hiç bir tıbbi sorumluluğu yoktur.

Güvenli Kilo Vermek İçin Önemli Bilgiler ;

- Daha yavaş yiyebilirsiniz. - Daha fazla egzersiz yapabilirsiniz. - Zayıflama sürecinde iyi hissetmek için sebze ve meyve yiyebilirsiniz. - Daha çok su içebilirsiniz. - Bir işle meşgul olmadığınızda daha az yiyebilirsiniz. - Öğün atlamadan bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz. - İlk aydaki duruma bakmadan motivasyonunu sürdürebilirsiniz. - Gereğinden az kalori almak iyi değildir çünkü metabolizmayı yavaşlatır. - Egzersizlere en az 30 dakika devam etmek gerekir. - Basit şekerlerden uzak durabilirsiniz.

Zayıflama Beslenme Programı;

- Xpro l karnitin shot 6000

En iyi zayıflama yöntemi tabi ki sağlıklı beslenme ve kaliteli beslenme kurallarına uygun bir beslenme programını takip etmek ve beslenme düzenini yaşam biçimi haline getirmektir. Beslenmenin zayıflama üzerindeki etkisi egzersizden daha fazladır. Öyle ki sadece egzersiz programı takip ederek beslenmeye dikkat etmeyen kişiler zayıflamak ancak hayalden ibarettir. Nasıl beslenmeniz konusunda size fikir verebilecek örnek bir diyet listesi içeren ve diyetisyeninize danışmanız gereken şok diyet listesi programına bakabilirsiniz. İsmine bakıp aldanmayın, programı okuduğunuzda anlayacaksınız.

Zayıflama beslenme programı konusunda dikkat edilmesi gereken konulardan biri de takviyeler konusudur. Özellikle L Karnitin içeren bazı takviye ve enerji içeriklerinin, bunu destekleyen bilimsel bir data olmasa da kilo vermeye yardımcı olduğu ve atletik performansı artırdığı iddia edilmektedir (1). Ancak L- Karnitin besin takviyelerinin kilo azalması üzerine etkilerini araştıran sadece bir kaç bilimsel çalışma vardır (2). Bununla ilgili Xpro’nun ürettiği ve zayıflamak isteyenlerin sıklıkla kullandığı Xpro l karnitin shot adında bir ürünü var. Xpro Yakamoz Sporcu Gıdaları Xpro Nutrition l karnitin ile ilgili farklı fiyatlarda ve özelliklerde bir çok çeşit sunuyor.

Zayıflamak İçin En Etkili Yiyecekler;

  • Bütün yumurta

  • Yeşillikler (İyice yıkanmış ve 15 dakika sirkeli suda bekletilmiş su teresi, kıvırcık ya da marul)

  • Özellikle somon balığı ve diğer balık çeşitleri

  • Yeşil sebzelerden brokoli ve beyaz sebzelerden pırasa ya da karnabahar

  • Beyaz tavuk göğsü

  • Barbunya

  • Çorba çeşitleri

  • Lor peyniri

  • Fındık

  • Kırmızı biber

  • Greyfurt

  • Hindistan cevizi

  • Tam yağlı ev yapımı yoğurt

  • Chia tohumu

Zayıflama Diyet Programı ;

Aşağıda zayıflamak isteyenler için hazırlanmış örnek bir diyet listesi var. Ancak bu listenin herkese uygun olmayabileceğini, herkesin metabolizmasının farklı olduğunu ve diyet listelerinin kişiye özel olarak hazırlanması gerektiğini sakın aklınızdan çıkarmayınız. Bu diyet programı sadece bir fikir edinme amaçlı olup size uygun olmayabilir. Bu nedenle hiçbir diyeti daha önce de vurguladığımız gibi diyetisyen ya da doktor kontrolü olmadan uygulamayınız.

SABAH ;

  • Sabaha aç karnına ılık bir bardak su ile başlayabilirsiniz.

  • Sonrasında padişahlar ya da kraliçeler gibi bir kahvaltı yapabilirsiniz.

  • Sebze çorbası içerek sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz. Her zaman olmasa bile haftada 3 kez iyi gelebilir.

  • 2 tane haşlanmış yumurta ya da 1 tatlı kaşığı doğal tereyağında da olabilir.

  • 10 tane tuzsuz zeytin

  • 1 çorba kaşığı lor peyniri

  • 1 ya da 2 dilim kepek ekmeği

  • 1 domates ve 1 salatalık (yazları)

  • 1 avuç maydanoz ya da su teresi (Kışları)

  • Çayları şekersiz olmak şartıyla çok demsiz içebilirsiniz. Eğer şeker atıyorsanız içmeyin. Su ile kahvaltıda yapılabilir.

  • Ara öğüne kadar su içmeyi unutmayınız. İçine limonda damlatılabilir.

ARA ÖĞÜN ;

  • 1 tabak sebze çorbası

  • 5 çorba kaşığı bulgur pilavi

  • 1 kase yoğurt ya da 1 bardak kefir

  • Bol limonlu salata

  • Duruma göre bir tavuk budu ya da 3 adet köfte ya da et çeşidi

AKŞAM ;

  • 1 kâse çorba

  • 1 tabak pırasa yemeği ya da 1 tabak haşlanmış brokoli ya da karnabahar

  • 1 dilim tam buğday ya da kepek ekmeği

  • 2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir

  • 1 kâse ev yapımı yoğurt

  • Bol limonlu salata

Tanıtılan Yazılar

Vücut Geliştirmeyle ilgili merak ettiğiniz herşey için blogumuza göz atın.

Son Paylaşımlar
Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page